torsdag, oktober 03, 2013

A New vision!

A new vision!

SMILE! Hvis du kun skal hæfte dig ved et ord i dette indlæg, så må det være ordet SMILE eller - som acronymet dækker over - Small Incision Lenticle Extraction.

Det er efterhånden alt for længe siden, jeg har tilføjet noget som helst til denne ellers så aktive blog. 'Rejseneger'-titlen har ligesom krævet af mig, at der skulle være tale om noget Afrika-relateret indhold - eller - det er vel dybest set blot den undskyldning, jeg har brugt for ikke at skulle skrive mere herinde. Trods en fantastisk tur til Sydafrika her i foråret (billeder kan ses her: https://plus.google.com/photos/109145685143392629530/albums/5886283628243167905) har intet kunnet drive mig til tasterne - sikkert fordi, jeg bruger så meget tid på det væld af opgaver, min igangværende uddannelse fordrer, jeg udarbejder. 

Nu har jeg imidlertid oplevet noget ganske andet, der i bogstaveligste forstand har ændret mit syn på verden, hvilket jeg jeg har mod på at dele ud af. 

Siden jeg trådte mine barnesko i det absolutte grænseland for Udkantsdanmark har jeg brugt briller. Eftersom mit eneste refugium fra de morsingboske fritidssysler som knallertbrydning og kokastning var bøgerne, lykkedes det relativt hurtigt at få opbygget et gedigent nærsyn. Hinkesten og sygekassebriller med 'moderigtige' blå kanter har gjort ethvert barnebillede på den anden side af pinligt, og jeg kan stadig huske den enorme frihed, jeg følte, den første dag, jeg forlod en optiker med kontaktlinser. Siden da har jeg i over 20 år haft linser af mange forskellige slags - alle med relativt stor succes og få gener. 

For nyligt hændte der imidlertid det, at jeg udviklede linseallergi. Det manifesterede sig ved en stor irritation på indersiden af mine øjenlåg, og med meget få dages varsel udviklede det sig så hurtigt, at jeg til min meget store frustration ikke længere kunne bruge linser overhovedet. Trods panikindkøb af hele 2 (tak Louis Nielsen) par briller, der ikke tilnærmelsesvist lignede ungdommens ansigtsbespændinger, kunne jeg simpelthen ikke leve med tanken om, at det formentlig skulle være med briller, jeg skulle gå resten af livet i møde. Svømning, boksetræning, regnvejr, jagt, find selv på flere årsager til, at et liv med briller er noget hø.

Jeg gik således igang med at kigge efter mulige kirurgiske løsninger på min nærsynede udfordring. Det indledende valg faldt på at tage en forundersøgelse hos Memira i Århus. Deres hjemmeside lover, at de både er landets og 'Nordens førende indenfor synskirurgi', ligesom de også lover følgende:
"Førende teknik
Hos Memira anser vi udelukkende den bedste teknik som god nok for dig og dine øjne. Som kunde hos Memira kan du derfor altid føle dig tryg ved, at du bliver behandlet med den eneste afprøvede teknik" - ligesom de også påstår, at de tilbyder alle former for moderne laserbehandling for synskorrektioner. 

Problemet er så bare at dette er usandt - og ganske forkert. Jeg fik ellers et supergodt indtryk af de ansatte hos Memira, da jeg var til forundersøgelse. De virkede meget professionelle og gav masser af god og saglig rådgivning. Hvad var så problemet? Først og fremmest vel det, at jeg gentagne gange gjorde opmærksom på, at særligt risikoen for et forringet nattesyn var særligt udfordrende for mit valg af operation. Jeg er bidt af en gal jæger, og en jæger, der ikke kan se et vildsvin i skumringen på en mørk baggrund, kan ligeså godt lade riflen blive hjemme og begynde på stramaj-syning. Den meget kompetente dame hos Memira fortalte mig ærligt og redeligt, at der helt sikkert ville blive en forringelse af mit nattesyn, men at det formentlig ikke ville blive særligt meget. Hvad hun 'glemte' at fortælle mig om var, at den af Memira anvendte teknologi til behandling af en nærsynethed som min - såkaldt F-LASIK ikke længere er hverken den sikreste, den bedste eller den behandlingsmåde, der har færrest bivirkninger - men de har nok en LASIK-maskine eller tre, der endnu ikke er færdigafskrevne... 

Det er istedet behandlingsformen SMILE (udført med en såkaldt Femtolaser fra Zeiss), som nævnt i indledningen, der er den klart mindst indgribende form for kirurgi, når der skal behandles for nærsynethed. Samtidig betyder den behandling også, at der normalt slet ikke sker nogen negativ påvirkning på patientens nattesyn. Jeg havde efter besøget hos Memira booket tid til operation hos dem, uden at ane, at der overhovedet fandtes alternativer - idet jeg blindt (pun intended) havde troet på, at 'Nordens førende' naturligvis gav mig fyldestgørende vejledning omkring, hvilke muligheder jeg havde. Jeg kontaktede imidlertid en meget, meget dygtig øjenlæge, der har været i mine forældres vennekreds gennem mange år. Han skrev mig venligt og hurtigt en lille mail omkring alternativerne - og et uddrag af den, har jeg klippet ind her: 

"Jeg forstår at du er nærsynet ca -4 på begge øjne uden særlig bygningsfejl. Du er blevet foreslået LASIK-operation, hvor en skive af hornhinden skæres med speciel kniv eller med laser, det sidste mere nøjagtigt. Skiven er hængslet til siden eller opadtil.

Skiven lægges til siden og hornhinden udhules med en excimer-laser. Skiven lægges på plads, men kan ved et uheld forskubbe sig a la et løst tæppe og kan faktisk løsnes igen efter mange måneder. Det går oftest godt, men ikke altid.

Femtolaseren har muliggjort en ny teknik, og her er zeiss klart førende. Teknikken hedder SMILE (small incision lenticule extraction). Laseren har en arbejdsdybdenøjagtighed på 0.001 mm. På få sekunder skærer den en lille åbning i hornhindeoverfladen og vejledt af de forudgående øjenparametermålinger udskæres en lille skive øverst i hornhinden. Skiven (lenticulus) extraheres gennem den lille åbning til overfladen, når laserbehandlingen er færdig. Dertil anvendes en lille speciel pincet. Og vupti er 
operationen færdig, og vel at mærke uden excimerlaser. Og risikoen for de ubehagelige flapproblemer ved LASIK elimineret. Teknikken breder sig hurtigt, men kræver noget dyrt og topvedligeholdt udstyr. "
For at gøre den lange historie kort: SMILE-kirurgien giver langt færre (under halvt så mange) komplikationer end LASIK, giver langt færre gener lige efter operationen (jeg skriver dette indlæg mindre end 36 timer efter min egen veloverståede operation, og jeg har været fuldt 'funktionsdygtig' siden ca. 6 timer efter operationen), giver langt mindre/ingen påvirkning på nattesynet ligesom øvrige kendte bivirkninger (såsom corona-effekt ved blændende modlys) ved laser er langt mindre ved SMILE end ved en LASIK-operation.

....glemte jeg så lige at nævne, at selvom SMILE-udstyret er 3 gange så dyrt i såvel indkøb som vedligeholdelse som LASIK-grejet er, så kostede min operation knapt 40 % MINDRE end hos Memira?

Jeg skal nok komme med flere updates på sitet omkring selve operationen og mine oplevelser i timerne/tiden derefter løbende - men for nu vil jeg bare sige: Går du og overvejer at blive opereret som jeg, er det bare at komme afsted. Det er nærmest en rørende oplevelse at kunne se 'rigtigt' igen - men tænk nøje over, hvor du lægger dig under 'laserkniven'.

Synligt forbedrede hilsner,
Per

Ingen kommentarer: